SHAH ALAM - 24 Nov - PAS melalui Lajnah Antarabangsa dan NGO-NGO telah melaksanakan misi-misi kemanusiaan secara berterusan di negara-negara seperti Syria, Mesir dan Palestin. Namun begitu, bagi menjaga sensitiviti, misi-misi kemanusiaan ini mempunyai 'zero publisiti' dan tidak diuar-uarkan kepada umum.

Dalam isu Mesir dan Syria, PAS telah membuat ketetapan yang tegas dan berterusan memberi sokongan dan dorongan kepada Palestin.

Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam kenyataan media 25 Jun 2013, telah menyatakan kebersamaan PAS dengan gerakan Islam antarabangsa untuk membantu merungkai konflik di Syria.

YB Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi selaku Timbalan Pengerusi Lajnah Antarabangsa memaklumkan bahawa PAS berterusan bantuan kemanusiaan ke Syria. Di antaranya adalah kumpulan doktor muda yang telah masuk ke Aleppo selama dua minggu untuk memberikan bantuan perubatan.

Tabung kemanusiaan terus bergerak di peringkat parti dan Harakah untuk mengumpul dana bantuan.

Pasca Arab-Spring menyaksikan kemenangan parti Islam di Morocco, Tunisia dan Mesir serta bagaimana kuasa-kuasa besar menjatuhkan parti Islam. PAS turut diseru untuk mengambil pengajaran terutama apabila berhadapan dengan pola politik antarabangsa.

Hubungi Kami

  • No. 318-A, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpurs
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • 03-26925000

Carian