SHAH ALAM, 24 Nov - Pengerusi Lajnah Tarbiyah, Ustaz Idris Ahmad menyeru perwakilan setiap kawasan mengikuti Liqa' Fikri anjuran Lajnah Tarbiyah dan Perkaderan.

Jelas beliau, Liqa' Fikri yang dianjurkan Lajnah Tarbiyah dan Perkaderan adalah satu program yang penting bagi pendokong serta ahli-ahli PAS.

"Liqa' Fikri sebagai wasilah tarbiyah acheterdufrance.com membentuk jati diri sebagai ahli gerakan Islam. Kesatuan fikiran dan amal dapat dicapai melalui pertemuan dengan sesama ahli," tambahnya.

Malah katanya, program usrah juga perlu sentiasa diteruskan supaya masalah dalaman parti seperti salah faham di antara sesama ahli dapat dielakkan.

Namun, beliau mengingatkan bahawa tarbiyah yang paling penting adalah Tarbiyah Fardi iaitu tarbiyah diri sendiri.

"Tarbiyah Fardi bagaimana kita menjaga hubungan dengan Allah melalui amalan solat, puasa, dan membaca al-quran," jelas beliau.

Menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh perwakilan tentang program Lajnah Tarbiyah, beliau menyatakan bahawa pada tahun pertama dan kedua selepas PRU, Lajnah Tarbiyah akan menumpukan perhatian kepada program-program tarbiyah dan pada tahun ketiga empat dan lima lajnah akan menumpukan kepada kerja-kerja teknikal membuat persiapan menghadapi PRU.

Selain itu, beliau berharap setiap kawasan menghantar seorang wakil untuk mengikuti program di ILHAm bagi melahirkan naqib yang mampu menjadi membawa usrah di kawasan masing-masing.

ILHAM merupakan program pendidikan formal di bawah kendalian Lajnah Tarbiyah yang memberi pendidikan formal dalam bidang agama kepada ahli.

Hubungi Kami

  • No. 318-A, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpurs
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • 03-26925000

Carian